Meer Succes met Betere Doelen. Dat doe je zo!

16-07-2025

Laatst had ik een interessant gesprek met een ondernemer over succes – of beter gezegd, het gebrek eraan. Het viel me op hoe zwaar hij tilde aan het feit dat hij al een tijdje geen succes meer ervaarde. Want ja, je succes bepaalt toch in zekere mate de manier waarop "de maatschappij" naar je kijkt? Hij was er van overtuigd dat mensen hem de laatste tijd anders bekeken of benaderden. Het zorgde ervoor dat hij aan zowat alles ging twijfelen, waardoor hij zichzelf volledig had vastgereden. Hij kon als het ware niet meer vooruit of achteruit, en blijven trappelen was niet meteen wat hij als succes zag. Zo was hij in een soort spiraal terechtgekomen. Eentje die helaas niet de goeie richting uitging.

Ik durf er de "antieke pijpcollectie" van wijlen mijn grootvader op te verwedden dat er een aantal lezers dit verhaal heel herkenbaar vinden.

Want succes is belangrijk voor iedereen, maar de definitie en de invulling ervan is niet voor iedereen dezelfde. Wat voor een ondernemer succes betekent is wellicht anders voor mijn overbuur die na een herseninfarct opnieuw leert stappen. Elke meter die hij extra stapt is elke keer een overwinning.

Wat succes voor iemand ook betekent, je brein speelt hierin een belangrijke rol.

Je brein beschikt namelijk over een ongelofelijk beloningssysteem dat knalt en flits als het vuurwerk op oudejaarsavond wanneer je een doel bereikt. Ongeacht of het een klein dan wel groter doel betreft.

Aan de basis van dit feest in je hoofd ligt een vernuftig stofje, dopamine!

Dopamine zorgt er niet alleen voor dat we ons goed tot geweldig voelen, het traint actief ons brein om meer succes na te streven. En dat is interessant!

Telkens wanneer we een overwinning behalen of een doel bereiken schiet er als het ware een lading dopamine door je brein waardoor je een natuurlijke "high" ervaart, waarvan we steeds meer willen. 
(Vraag een marathon loper maar eens naar de befaamde 'runners high"!)

De wetenschap heeft  aangetoond dat er dankzij dit beloningssysteem nieuwe neurologische verbindingen gemaakt worden in je brein, die sterker worden naarmate je meer successen behaalt. En hoe sterker die verbinding hoe groter de motivatie en hoe makkelijker het wordt om weer nieuwe overwinningen te behalen enzovoort.

Ook een spiraal dus, maar dan in de positieve richting.

Hierin ligt ook meteen de oplossing voor de ondernemer die zichzelf had vastgereden. Aan de basis van zijn situatie lag het feit dat hij zichzelf heel grote doelen had gesteld. Niks mis mee natuurlijk maar hij vergat te genieten van de kleine "wins" op weg naar zijn grotere doel. Hij zag het gewoon niet zo.

Psycholoog Clark Hull beschreef in 1932 al over het " Goal gradient-effect". Dat komt er in het kort op neer dat wanneer je over de helft van je doel of reis bent, je perceptie verandert. Hierdoor lijkt je einddoel makkelijker of sneller dichterbij te komen. Wat vervolgens je motivatie versterkt.
Zonder die tussendoelen is het moeilijker om het einddoel te behappen wat kan leiden tot "goal paralysis" of "doelverlamming".

Dit is de strategie die ik hem voorstelde om terug aan te knopen met zijn succesgevoel :

✅ Splits het grote doel op in kleinere, behapbare stappen. In plaats van overweldigd te zijn door het       grote doel, haal je motivatie uit de kleine overwinningen.

✅ Zorg voor intern applaus! Heb je muziek waar je vrolijk van wordt? Zet het op om een kleine
overwinning te vieren. Trakteer jezelf op iets lekker of gun jezelf een moment van ontspanning. Je dopamine zorgt voor het instant goed gevoel.

✅ Plan regelmatig "update" momenten in om je tussendoelen te evalueren. Neem verantwoordelijkheid wanneer je een tussendoel niet haalt en wees eerlijk tegenover jezelf mbt de oorzaak. Maak er een interessant leermoment van.

✅ Maak "als-dan" scriptjes die je helpen om je subdoelen te bereiken. Vb: Als het 18:00h is dan werk ik 30 minuten aan mijn project.  Maak op die manier kleine afspraken met jezelf om de weg naar het grotere doel zichtbaar te houden.

✅ Hou je einddoel in zicht, maar staar je er niet blind op. Focus vooral op de volgende kleine stap en overwinning, zodat je je niet opnieuw laat verlammen door de druk van het grotere doel.

Dit is een kant-en-klare strategie die iedereen kan gebruiken om eender welk doel te bereiken. Je moet er natuurlijk wel even rustig over nadenken en het best ook op voorhand opschrijven. Hou een dagboek bij waarin je jouw traject uitschrijft. Beschrijf je tussendoelen ,en waarom niet meteen de beloning die je jezelf zal gunnen. Zo creëer je voor jezelf extra motivatie om van tussendoel naar tussendoel te gaan. Voor je het weet heb je het einddoel in het vizier en maak je je klaar voor het echte vuurwerk.


Elke week schrijf ik een blogartikel met tips en tricks om ons brein beter en efficiënter te gebruiken. wil je graag de andere blogartikelen lezen? Dat kan hier!

Wil je graag elke week het nieuwe artikel in je mailbox? Schrijf je dan hier in op onze mailinglijst.

Ken je andere mensen die mogelijk interesse hebben in deze artikels? Doorsturen wordt zeer gewaardeerd.