Bewust Positief Denken. Relevant of uit de mode?

10-07-2025

We schrijven 1990 " a whopping" 35 jaar geleden. Ik besef ten volle dat heel wat lezers van dit blogartikel op dat moment nog in de pampers zaten of zelfs niet eens geboren. En het geeft via slinkse weg enigszins mijn leeftijd weg. Maar het is relevant en wel hierom:

Rond die tijd ben ik toe aan mijn eerste job. School en legerdienst achter de rug. Tijd om de wereld te gaan veroveren. En dat doe ik door aan de slag te gaan als verkoper. Enerzijds om dat ik niet echt een  diploma had om meteen topjob te scoren, anderzijds omdat dit naar mijn gevoel de snelste weg was naar een redelijke inkomen.

Het was ook mijn eerste kennismaking met inhouse verkoopopleidingen én het idee dat je aan "personal development" moest doen om beter te verkopen.

Belangrijke nota : het internet was nog in geen velden te bespeuren dus informatie kwam van je directe omgeving of je las het in boeken die her en der werden aangeraden.

En nu komt het : één van de eerst boeken die ik te pakken kreeg was : " Meer succes door positief denken" van ene "Richard Gaylord Briley".  Het was een interessant en intrigerend boek en wel om 2 redenen:

  • Ik las het woordje "succes" en dat spreekt  altijd aan bij een jonge wolf op jacht naar het ultieme succes.
  • Er stond ook "positief denken" in. Dat deed me denken aan de moeder van één van mijn beste vrienden. Altijd goedlachs en vrolijk en mijn goede vriend wist aan te geven dat dit kwam omdat ze een aanhanger was van "positief denken". Dat leek me interessant genoeg om van dichterbij te onderzoeken.

35 jaar later heb ik het boek nog eens van onder het stof gehaald en het is bijzonder te lezen dat de inhoud ook vandaag op één of andere manier nog actueel is.

Eén passage vond ik bijzonder frappant. 
In "The B.O.S.S. Academy" staat "B.O.S." letterlijk voor "Brain Operating System". En de computer wordt dan als metafoor gebruikt om dit aanschouwelijk voor te stellen.

En wat zie ik in het boek?

Zowaar een vergelijking van de "de piramide van positieve kracht " met een computer (het boekje is verschenen in 1986) !

Er staat letterlijk :

✅ De aan/uit schakelaar van de computer is de positieve energie
✅ Het toetsenbord van de computer is de positieve doelstelling
✅ Het beeldscherm van de computer is de positieve beeldvorming
✅ Het programma van de computer is positief denken
✅ De output van de computer is het positieve resultaat.

Vergelijk dit maar eens met wat we vandaag kennen als manifesteren of doelen stellen!

Conclusie : Positief denken is helemaal niet uit de mode of vervangen door andere populaire technieken zoals Neuro Linguïstisch Programming of zelfs Quantum Manifestatie. Het is nog steeds interessant en super relevant.

En om er nog snel een wetenschappelijk sausje overheen te gooien refereer ik naar een meta analyse van 225 studies gedaan over bewust positief denken door Sonja Lyubomirsky, Laura King en Ed Diener. Hun conclusie is redelijk straf. Zij stellen dat "welbevinden" of zeg maar " zich goed voelen " niet slechts het resultaat is van succes maar vaak de oorzaak ervan.

"Positieve emoties bevorderen probleemoplossend denken, bouwend gedrag en sociale aantrekkingskracht—precies de condities die succes waarschijnlijker maken."

Ik heb het zelf niet verzonnen maar ik zou het niet beter verwoord kunnen hebben. 
Bewust positief denken is nog steeds een heel erg goeie manier om in het leven te staan. Door bewust te zijn van je gevoel en ook bewust te anticiperen en aan te passen, fiets je een stuk makkelijker door het leven.

Er is maw geen enkele reden om alvast de dag niet met bewust positieve intenties te starten.


Elke week schrijf ik een blogartikel met tips en tricks om ons brein beter en efficiënter te gebruiken. wil je graag de andere blogartikelen lezen? Dat kan hier!

Wil je graag elke week het nieuwe artikel in je mailbox? Schrijf je dan hier in op onze mailinglijst.